Blog

 

Ben jij ook zo’n moeder die de koffer van je kinderen inpakt?

Als jullie met het gezin op vakantie gaan, of als je kinderen bij een vriendje gaan logeren, wie pakt hun koffer dan in? De meeste moeders pakken de koffers van hun kinderen in. Natuurlijk doe je dat met de beste bedoelingen. Als ouder wil jij je kinderen een heerlijke onbezorgde jeugd geven. Maar wat als ze straks ouder zijn en zelfstandig op vakantie willen, hoe weten ze dan wat ze moeten meenemen en hoe ze hun koffer moeten inpakken? 

Dan vragen ze zich af hoe inpakken nou precies moet, zodat je daar, op de plek van bestemming niet iets mist wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld je regenjas als je in Nederland op vakantie gaat. Of dat je even iets bekends van thuis wilt voelen als je een beetje heimwee hebt als je voor het eerst alleen met je vrienden weg bent. Zoals die ene lekkere trui waar je je zo veilig en warm in voelt.

blauwe koffer met kleding er in op bed

Inpakken koffers voor de kinderen

Ik pakte ook altijd de kleding van mijn kinderen in. Het had verschillende voordelen; ik bepaalde wat mee ging en dus wat ze op vakantie aan konden trekken. Het ging lekker snel en ik had overzicht over alle spullen. Geen gezeur over “ik wil die en niet die trui mee op vakantie”. En ik kon het doen op een moment dat het mij uitkwam, terwijl zij lekker buiten konden spelen. Maar nu ze wat ouder worden (8 en 11 jaar), vind ik het tijd dat ze zelf hun kleding gaan inpakken. Ik wil ze straks als zelfstandige, bewuste mensen afleveren als ze hun eigen weg gaan bewandelen. Daar hoort ook zelf inpakken bij. 

Maar hoe geef ik dat nou uit handen, als perfectionistisch organizer (lees: controle freak)?

Op een manier dat het voor mij geen chaos wordt en dat zij niet overrompeld worden door de vele beslissingen die ze dan ineens moeten nemen.

Inpakken als een professional organizer

Als professional organizer weet ik dat goed inpakken volgens een aantal stappen verloopt. Deze stappen leer ik mijn klanten: 

Stap 1. Bedenken

Bedenk wat je nodig hebt op de plek waar je naartoe gaat. Hou hierbij rekening met verschillende scenario’s en weertypes.

Stap 2. Lijstje maken

Schrijf alle items op een lijstje. Dit is je inpaklijst. Maak hem in de notities van je telefoon  zodat je hem bij de volgende vakantie alleen maar hoeft aan te passen. Scheelt weer tijd de volgende keer.

Stap 3. Verzamelen

Verzamel de benodigde spullen op je lijstje en vink ze af. Maak ook een klein to do lijstje met dingen die je nog moet kopen of regelen zoals zonnebrandcrème of verzekering checken.

Stap 4. Netjes inpakken

Stop alles netjes in de koffer of tas, zodat je daar ter plekke ook nog plezier hebt van je spullen en niet je hele koffer overhoop hoeft te gooien om dat ene shirtje te vinden.

Toen bedacht ik me, wat ik mijn klanten leer, kan ik ook mijn kinderen leren.

Kinderen hun eigen koffer of tas laten inpakken

Ik heb een lijstje voor ze gemaakt met de benodigde spullen. Voor de eerste keer leek het me goed om ze nog niet zelf een lijstje te laten bedenken. Leren doe je in stapjes en stap 1 pakte ik de volgende keer met ze op. 

Met voor ieder een inpaklijstje ben ik naar ze toe gegaan en heb  gezegd dat ze nu groot genoeg zijn om zelf hun koffertje in te pakken. Ze gingen meteen aan de slag met hun lijstjes. De kleertjes mochten ze op mijn bed leggen. Samen met hun liep ik het lijstje langs en samen controleerde we of alles aanwezig was. Daarna liet ik ze zien hoe je mooie stapeltjes van de kleding maakt zodat het goed in de koffer past. Dat mochten ze zelf in de koffer leggen. Ze waren erg trots toen de koffer dicht ging en vroegen meteen of ze nog meer konden inpakken. Ze hebben ook nog hun eigen gametas, het strand speelgoed en een spelletjes tas ingepakt voor op vakantie. En mama kon in de tussentijd haar eigen kleding eens rustig inpakken. En twee uur voordat we op reis gingen waren we al helemaal klaar! Heerlijk, dat geeft rust.

Ervaar jij ook veel stress voordat je op vakantie gaat? Heb je moeite met bepalen wat je moet inpakken en hoe je zoiets aanpakt? Ik geef je graag tips en help je met keuze maken. Ik help ook met hoe je de taken kan verdelen over meerdere gezinsleden zonder dat het een chaos word je geen overzicht meer hebt.

Wil je hier meer over weten? Vraag dan een gratis gesprek aan. Ik help je graag.

 

Groeten van Lisette

Neem contact op om een afspraak te maken.

 

David en Erik

Ook iets voor jou?