Blog

 

En? Heeft ze de knoop doorgehakt?

Er zijn maar een paar momenten waarop we echt de koers van ons leven bepalen. Volgens “Dr. Phil” zijn er gemiddeld 7 van die cruciale momenten in het leven van een mens.
Het zijn vaak momenten waar dingen gebeuren die je leven een wending geven of die een paradigma verschuiving teweeg brengen in hoe je naar je leven en de wereld om je heen kijkt.

Zo kwam Monica er na 9 jaar zelfstandig ondernemerschap achter dat ze veel beter in een team functioneert. Dit gebeurde toen ze een training ging volgen voor zelfstandig ondernemers op het gebied van social media. Er werd een opdracht gegeven om met nog een aantal andere zelfstandig ondernemers uit de zaal een campagne te bedenken om meer klanten binnen te halen voor een coachingsbedrijf. Ieder ging aan de slag. Monica, geen expert op dit gebied, nam een managersrol opzicht. Ze creëerde overzicht, stelde de juiste vragen en zorgde ervoor dat de anderen zich optimaal konden ontplooien binnen het team. Er ontstond een geweldig plan en bij het presenteren reageerde de zaal met een groot applaus. Toen het plan daadwerkelijk uitgevoerd werd, bleek het een enorm succes. Monica besefte dat ze lang niet zo had genoten als die dag in haar rol als team manager.
Door twee uur te proeven aan deze rol besloot ze te gaan solliciteren als team manager en heeft ze haar eigen bedrijf gedag gezegd.

Inzichten krijgen

Dat zijn van die cruciale momenten waarop je ineens een inzicht krijgt in wat jouw pad is. Het zijn van die heldere momenten waarop je gewoon weet wat je moet doen. Helaas krijgt niet iedereen van die heldere momenten. Vaak gaat er een lange periode van wikken en wegen aan vooraf bij het maken van een belangrijk keuze. Dit kan zijn omdat er meerdere factoren meespelen bij het maken van de keuze. Of dat je nog wat onzeker bent over wat je wilt gaan doen. Zeker als er grote gevolgen zijn voor je financiële situatie of je leefomgeving. Zo is het kiezen voor een andere baan al een grote keuze waar meerdere factoren en eigen onzekerheid een rol kunnen spelen. Daarom kan het zijn dat je deze keuze lang voor je uitschuift terwijl je eigenlijk al jaren niet meer met plezier naar je werk gaat.

In de workshop Keuzes maken en knopen doorhakken gaan we aan de slag met dit soort keuzes. Eerst brengen we in kaart welke factoren er allemaal spelen. Ook je eigen gevoel ten opzichte van deze factoren en andere onzekerheden brengen we in kaart. We pluizen als het ware de kluwen garen uit en leggen de draden netjes naast elkaar op tafel. Zo ontstaat er overzicht en rust.

Krachtig keuzes maken

In de tweede fase gaan we kijken naar hoe je je besluitvaardigheid krachtiger kan maken. Als we een besluit gaan nemen, komen er allemaal stemmetjes in je hoofd die wat te zeggen hebben over de het te nemen besluit. Zo zijn er stemmen die negatief hun mening blijven geven. “Zou je dit nou wel doen? Dit kan jij nog niet, laat het los. Blijf liever zitten waar je zit, dan weet je tenminste wat je hebt”. Dit zijn allemaal stemmetjes in je eigen hoofd. Je herkent ze vast wel als je even rustig gaat luisteren. Sommige stemmen moedigen je aan te gaan voor wat je wilt en anderen zijn negatief en halen je onderuit. Zo ga je twijfelen en kom je niet tot het maken van een keuze.

Door het inzetten van een leuke tool, die ik vaak in mijn coaching praktijk gebruik, gaan we aan de slag met deze stemmetjes. Je leert ze kennen en krijgt er controle over. Zo ervaar je meer rust in je hoofd en kan je gemakkelijker moeilijke en zelfs ingewikkelde beslissingen nemen. En, wie weet heb jij aan het eind van de avond wel die moeilijke keuze gemaakt!

Ja, ik wil me aanmelden voor de workshop “Keuzes maken en knopen doorhakken!”

Ook iets voor jou?